Vippi on mainettaan parempi rahoitusmuoto

VippiJo pikavipin nimi herättää monissa epäilyksiä. Pikavipit saivat maanlaajuista mainetta vuosina 2005–2010, jolloin niiden läpimurto toi markkinoille kymmeniä uusia pikavippiyrityksiä. Vaikka osa näistä yrityksistä oli sertifoituja alan ammattilaisia, mahtui joukkoon myös huijareita, joiden liian hyvältä kuulostaviin tarjouksiin myös moni suomalainen ehti langeta.

Pikavippi: mainettaan parempi lainamuoto

Pikavippien maine on kieltämättä huono. Tämä maine johtuu kahdesta eri syystä: ensinnäkin vielä ennen uutta pikavippien korkokattoa rajoittavaa lakia, monet kiskuriyritykset pystyivät pyytämään lainan ottajilta jopa naurettavan suuria summia, jotka vääjäämättä johtivat velallisen ulosottoon ja luottotietojen menetykseen. Tämä toki johtui osittain siitä, että lainasopimuksen ehtoja ei viitsitty tai haluttu lukea kunnolla.

Toiseksi, pikavippien maine ”helppona rahana” ehti kiiriä niin suomalaisten kuin muiden pohjoismaalaisten korviin. Maksukyvyttömät nuoret opiskelijat tai työttömät aikuiset päätyivät nostelemaan ”helppoa rahaa” huoletta ja pikalainan ankarat ehdot kuitattiin olankohautuksella. Ongelmia syntyikin juuri silloin, kun pikavipin takaisinmaksu alkoi, sillä lainaa ei enää pystyttykään maksamaan takaisin korkoineen ja kuluineen.

Tässä mielessä pikavipin huono maine ei ole ollenkaan itse lainan syytä. Itse asiassa pikavippien ehdot ovat uuden pikavippilain myötä parantuneet entisestään ja samalla myös epäluotettavat pikavippiyritykset ovat hiljalleen kadonneet markkinoilta. Oli syy sitten mikä tahansa, loppujen lopuksi vastuu lainan takaisinmaksusta on aina lainan ottajalla. Pikavippien helppouden takia monet päätyvätkin ottamaan lainaa myös silloin, kun tiedetään, että sitä ei pystytä maksamaan takaisin.

Toisin sanoen oikealla ja realistisella maksusuunnitelmalla myös pikavipistä hyötyminen on täysin mahdollista. Tänä päivänä pikavippiyritysten ehdot ovat kilpailun myötä parantuneet huimasti, ja esimerkiksi 30 päivän korottomiin pikavippeihin törmää yhä enemmän. Kyseessä on siis periaatteessa luottokortin tapainen laina, jonka koroilta säästyy kokonaan, jos pikavipin saa maksettua takaisin annetun ajankohdan sisällä. Toki tässä kohtaa on syytä muistuttaa, että monet pikavippiyritykset veloittavat lainasta omat avaus- ja palvelumaksunsa, joten aivan ilmaisesta lainasta näissä pikavipeissä ei kuitenkaan ole kyse.

Oli miten oli, pikavipin huono maine on todellisuudesta varsin kaukana. Kuten mikä tahansa laina, myös pikavippi vaatii huolellista suunnittelua ja realistisen maksusuunnitelman laatimista. Kun säännölliset tulot varmistavat, että vippi on mahdollista maksaa ajoissa pois, myös lainan ottaminen on järkevä päätös.