Vakuudeton laina työttömälle

vakuudeton laina

Päinvastoin monia uskomuksia, myös työttömän on mahdollista saada vakuudeton laina. Lainan hakeminen on joskus edessä niin työllisellä kuin työttömälläkin, eikä kiireinen rahantarve aina katso kuukausituloja. Joskus rahaa vain ei ole riittävästi, mutta työtilanteesta huolimatta odottamattomat tilanteet kuten uuden kodinkoneen hankinta tai auton korjaus pääsevät yllättämään. Osa lainayhtiöistä ymmärtää myös työttömän tarpeet, eivätkä sen takia vaadi hakijalta työpaikkaa tai säännöllisiä kuukausituloja.

Mistä työtön voi hakea lainaa?

Työttömien kannattaa aloittaa lainan etsiminen yksityisiltä pienlainoihin erikoistuneilta rahoituspalveluilta. Esimerkiksi alle tuhannen euron lainoissa harvat rahoituspalvelut vaativat ollenkaan vakinaisia tuloja, saatikka sitten muita vakuuksia ja maksukyvyn voi todistaa muilla keinoilla lainasta riippuen. Usein pienlainan hakemiseen voi riittää pelkkä vakituinen osoite Suomessa, verkkopankkitunnukset sekä riittävän korkea ikä; useat rahoituspalvelut vaativat lainanhakijalta vähintään 20 vuoden ikää.

Yleisimpiä pienlainoja myöntävien rahoituspalveluiden ehtoja ovat:

  • Täysikäinen Suomen kansalainen (usein alaikäraja on 20 vuotta, joissakin tapauksissa jopa 23 vuotta)
  • Moitteeton maksuhistoria (ei maksuhäiriömerkintöjä)
  • Henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset ja pankkitili
  • Voimassaoleva sähköpostiosoite
  • Pysyvä osoite Suomessa

Ehdot voivat vaihdella suurestikin eri rahoituspalveluiden välillä. Palvelukohtaiset ehdot kannattaa aina tarkistaa ennen lainahakemuksen lähettämistä, sillä ehdot täyttämättömien lainahakemuksia ei usein käsitellä ollenkaan. Ennen lainapäätöksen tekemistä on enemmän kuin suositeltavaa, että lainahakemukset kilpailutetaan keskenään. Näin lainatarjousten todellisia vuosikorkoja ja muita lisäkuluja on helpompi vertailla yhdessä paikassa samaan aikaan.

Lainahakemuksen voi täyttää suoraan rahoituspalvelun nettisivuilla mihin vuorokauden aikaan tahansa. Hakemukset käsitellään asiakaspalvelun aukioloaikoina, mutta parhaimmillaan lainapäätöksen voi saada jopa välittömästi hakemuksen lähettämisen jälkeen. Suomen lain mukaan rahoituspalvelut eivät saa siirtää rahaa hakijan tilille kello 23 ja 7 välillä. Jos oma taloudellinen tilanne on tilanteeseen nähden epävakaa, äkilliseen lainantarpeeseen kannattaa tällöin varautua jo etukäteen. Lainahakemuksen voi täyttää ja lähettää netissä, mutta rahoja ei tarvitse siirtää tilille heti.

Vakuudellinen vai vakuudeton laina

Suurin osa rahoituspalveluiden myöntämistä lainoista on vakuudettomia, toisin sanoen työttömän ei tarvitse asettaa omaisuutta tai muuta arvotavaraa lainan pantiksi. Vakuudeton laina on helppo ja nopea hakea, joten se voi osoittautua varteenotettavaksi vaihtoehdoksi erityisesti silloin, kun rahantarve on hätäinen ja rahaa tarvitaan heti tilille.

Vakuudettomuus vaikuttaa kuitenkin lainan korkoon. Pankkien myöntämillä vakuudellisilla lainoilla on huomattavasti pienemmät korot, kuin vakuudettomilla lainoilla. Myös lainan takaisinmaksuohjelma on mahdollista sovittaa hakijan elämäntilanteeseen sopivaksi. Pankkien myöntämien lainojen ehdot ovat kuitenkin kiristyneet huomattavasti ja tänä päivänä pankin vakuudellisen kulutusluoton hakeminen on pitkä prosessi. Odotusajan venymisen lisäksi tilannetta voi monimutkaistaa kaiken lisäksi se, että pankista tuleekin pitkän odottelun jälkeen kielteinen päätös. Harvalla yllättävä rahantarve antaa yleensä mahdollisuutta odotella pankin vastausta kovin pitkiä aikoja.

Varsinkin työttömänä rahojen ollessa jo muutenkin tiukilla, lainojen kokonaiskuluihin kannattaa kiinnittää tarkasti huomiota. Ammattimaiset luotonmyöntäjät kertovat aina selkeästi lainatarjouksessaan lainan todellisen vuosikoron ja kaikki muut mahdolliset lisäkulut, joita lainan hakemisesta ja maksamisesta voi hakijalle koitua. Tämän takia lainojen vertailu ja lainatarjouksiin tutustuminen kannattaa aina, sillä työttömälle muutaman kympin säästö voi olla suurikin etu.