Lainalaskuri taloudellisten päätösten tuoksi

lainalaskuriLainapäätökset ovat aina vaikeita

Miltei jokainen kotitalous tarvitsee joskus lainaa. Suurimmalle osalle ihmisistä tämä merkitsee asuntolainaa, sillä vain murto-osalla suomalaisista on varaa ostaa asunto suoraan omilla käyttövaroillaan. Asunnon ostaminen on tavalliselle ihmiselle elämän merkittävämpiä päätöksiä, ja samalla se mahdollistaa ehkäpä yhden tärkeimmistä unelmista, nimittäin oman kodin.

Mikä on lainalaskuri?

Lainalaskuri on apuväline, joka laskee lainan kulut ja määrän. Lainalaskuria käyttämällä on mahdollista saada tietoon haettavan lainan arvioidut kulut. Lainalaskurin päämuuttujat ovat yleensä kuukausierän suuruus, laina-aika ja lainan määrä. Lainalaskuri auttaa koron selvittämisessä, ja hyvät lainalaskurit paljastavat myös pankin perimän järjestelypalkkioprosentin sekä pankin perimät hoitokulut. Lainalaskureita on monia erilaisia, ja käytännössä jokaisella pankilla on omat laskurinsa. Ne ovat täysin ilmaisia, ja lainakustannukset saa selville niiden avulla muutamassa sekunnissa.

Lainalaskurin huonot puolet

Lainalaskurit eivät koskaan paljasta koko totuutta lainasta, ja onkin tärkeää käyttää sellaista lainalaskuria, joka paljastaa todelliset vuosikustannukset. Siihen lasketaan yleensä myös lainanavaus- ja nostokustannukset. Lainalaskurit eivät myöskään usein ota huomioon lainkaan vakuuksia. Joillakin lainanhakijoilla voi olla vakuutena mitä tahansa arvokasta reaaliomaisuutta, mikä usein vaikuttaa lopullisen lainan hintaan alentavasti. Monet lainalaskurit antavat myös ainoastaan tiedon yhden rahoituslaitoksen, tai pankin lainan kustannuksista, mikä ei näin mahdollista vertailua muiden rahoituslaitosten tarjousten kanssa.

Lainalaskurin hyvät puolet

Lainalaskuri on ennen kaikkia nopea tapa saada selville lainojen korot. Lainakorkoja voi käyttää netin välityksellä, eikä lainaa harkitsevan tarvitse enää vierailla pankeissa. Lainalaskurin käyttö voikin olla ensimmäinen askel, kun mietitään esimerkiksi asunnon ostamista. Toisaalta lainalaskurin käyttö ei tarvitse rajoittua pelkästään suuriin lainoihin, vaan lainalaskureita voi yhtä lailla käyttää, kun kuluttaja haluaa saada selville kulutusluoton hinnan. Näissä tapauksissa lainalaskuri tulee todelliseen tarpeeseen, ja sitä kannattaa käyttää aina, kun haluaa mahdollisimman nopeasti saada selville lainan hinnan.

Mikäli lainanhakijalla on tarmoa ja innokkuutta, kannattaa hänen myös aina ottaa suoraan yhteyttä pankkiin, tai rahoituslaitokseen ja yrittää saada tarjousta tingittyä alemmas. Usein tämä saattaa onnistua, etenkin niinä aikoina, jolloin pankit taistelevat verissä päin uusista asiakkaista.