Auton osto yksityiseltä autolainalla

autolainaYksityiseltä ostettavassa autossa on yleensä kyse käytetystä autosta, jonka yksityishenkilö ostaa suoraan toiselta yksityishenkilöltä. Tällaisiin kauppoihin voi törmätä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa tai Tori.fi:n kaltaisilla sivustoilla, joissa käytettyjä autoja kaupataan paljon ympäri Suomea.

Yksityiseltä myyjältä ostaminen on tietysti lähes kaikissa tapauksissa edullisempaa kuin autoliikkeestä ostaminen, mutta tähän autokauppaan liittyy tiettyjä seikkoja, jotka kannattaa ottaa tarkasti huomioon.

Mitä kannattaa ottaa huomioon autoa ostaessa?

Periaattessa Suomen kauppalaki voi tietyllä tapaa turvata yksityishenkilöiden välillä tehdyn autokaupan, mutta nämä tilanteet ovat hyvin harvoja. Yleisesti ottaen odotetaankin, että myyjän vastuu loppuu siihen, kun rahat ovat siirtyneet myyjälle ja auto on uuden omistajan alla.

Yksityishenkilön autokaupassa ostajan tulee ottaa huomioon useita eri asioita, joista autoliikkeessä tehdyissä kaupoissa ei tarvitse juurikaan päätä vaivata. Yksityishenkilöiden väliseen kaupantekoon kuuluukin monia riskejä, joista merkittävin on vilpillinen myyjä.

Tässä tapauksessa myyjä voi jättää kertomatta useita eri vikoja autossa, joiden korjaaminen voi nostaa auton lopullista hintaa paljon. Tästä syystä automerkkiin ja sen yleisimpiin vikoihin kannattaa tutustua etukäteen. Auto tulisi aina nähdä paikan päällä ja koeajaa kiinnittäen huomiota jokaiseen yksityiskohtaan. Lisäksi autoja tuntevasta apurista autokaupoilla voi olla mittaamattoman arvokasta apua. Myös auton huoltohistoria kannattaa tarkistaa ennen ostopäätöstä.

Yksityisen autokaupan riskit

Verrattuna autoliikkeessä tehtyyn kauppaan yksityishenkilöiden välisessä kaupassa myyjän vastuu on käytännössä katsoen olematon. Tässä mielessä auton ostajan vastuulle jää selvittää kaikki ne viat, jotka voivat vaikuttaa auton toimintaan.

Kauppalaki saattaa tässä tilanteessa auttaa esimerkiksi silloin, jos auto hajoaa tien päälle heti kaupanteon jälkeen. Myyjä voi kuitenkin aina vedota omaan tietämättömyyteensä tai vierittää vastuun ostajan niskoille, koska tämä ei huomannut autossa vikaa ennen ostopäätöstä.

Tästä syystä kirjallinen kauppakirja kannattaa aina laatia, sillä tätä kautta mahdollisessa huijaustilanteessa ostaja voi saada asian eteenpäin rikoslain nimissä, mikäli hän epäilee, että myyjä on tietäen myynyt rikkinäisen auton väärin tiedoin.

Onko yksityisten ihmisten väliseen autokauppaan mahdollista saada autolainaa?

Autolainaa ei välttämättä myönnetä niissä tapauksissa, joissa käytetty auto ostetaan toiselta yksityishenkilöltä. Esimerkiksi monien rahoituslaitosten ja pankkien myöntämissä vakuudellisissa autolainoissa käytettyä autoa ei usein hyväksytä lainan vakuudeksi. Vakuudettoman lainan hakeminen käytetyn auton ostoon on kuitenkin mahdollista esimerkiksi kulutusluoton muodossa, jota voi hakea helposti verkossa. Myös autolaina kannattaa aina kilpailuttaa. Kilpailuttamalla voi säästää huomattavan summan rahaa.